3 enkle øvelser for rygg og kjernemuskulatur i julestria!

Fra midnatt strammes koronarestriksjonene nok en gang inn, og færre nærkontakter innebærer for mange mer tid hjemme. Her er 3 enkle og effektive øvelser som kan utføres hvor som helst, uten noe utstyr.


I en hektisk hverdag med dagligdagse aktiviteter og en stillesittende arbeidssituasjon er det også viktig med en sterk og funksjonell rygg.


Det hele starter med en god kjernemuskulatur (dype mage- og ryggmuskler).

Ved å styrke kjernemuskulaturen skaper du økt stabilitet i ryggen og vil være forberedt på det meste av hverdagslige gjøremål.

Myk og mobil muskulatur kan hindre mange plager i det dagligdagse. Her kan mye forebygges ved enkle grep!

Husk: Kvalitet og kontinuitet er de viktigste stikkordene for å lykkes med treningen.


En sterk rygg forbereder deg på de dagligdagse aktivitetene.


1. ”Diagonalen”

Strekk ut arm og ben i et diagonalt mønster, vekselsvis. Spenn litt i magen for et økt buk-trykk og sørg for å være rett i ryggen.


8-12 repetisjoner, 3 serier.


Spenn i magen for å skape et buktrykk som stabiliserer kjernen.


2. ”Seteløft”

Ligg med bena bøyd og fotsålen i underlaget, løft setet opp fra underlaget som illustrert på bildet, og stabiliser med kjernen. Hold i 2-3 sekunder og returner til utgangsposisjon.


8-12 repetisjoner, 3 serier.


Uttøying bidrar til myke og elastiske muskler som kan forebygge plager.


3. ”Sideliggende rotasjon av rygg”

Ligg på siden med det øvre kneet i underlaget, som illustrert på bildet. ”Åpne” opp med armene og følg bevegelsen med blikket. Prøv å fokusere på en rolig og kontrollert pust. Hold stillingen i cirka 30 sekunder til hver side.

30 sekunder, 3 serier.


Har du vondt i ryggen er det viktig å konsultere med en fysioterapeut og få en grundig undersøkelse. Hjemmefysioterapeutens fysioterapeuter kommer dit du er, hvor du vil, når du vil. Vi har med behandlingsbenk og nødvendig utstyr. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat eller for å bestille en fysioterapeut hjem til deg.